Què és la Lira?

Història

La Societat Obrera, Instructiva i de Socors Mutus Lira Roquetense es va fundar el 24 de juny de 1907, amb la finalitat principal d’ajut social entre els seus socis. Els Estatuts deixen palès des de els seu inici el caràcter apolític i aconfessional de la Societat. De les nombroses seccions que sempre ha tingut La Lira, les primeres varen ser de caràcter esportiu, tenint constància de formació d’equips de ciclisme i futbol durant els primers anys d’existència.
Poc a poc van incorporar activitats culturals, entre elles la banda de música, que cap al 1921 ja tenia molt prestigi, i el 1923 va quedar en lloc destacat al Certamen de Bandes de Música de Tarragona, dirigida pel mestre José M. Arasa.
També era de renom el Grup Escènic de La Lira, del que hi ha constància a la premsa local durant la segona dècada del segle passat.
El 1936 la Societat va ésser clausurada per ordre governativa, havent de suspendre les seves activitats. Després de la Guerra Civil Espanyola, l’entitat va estar prohibida fins al 1967.
Entre el 1955 i el 1962 va existir la Banda de Música Municipal de Roquetes, que utilitzava el seu local social. També al seu local es representaren obres de teatre i projeccions de cine.
El 1967 es va autoritzar la reobertura de la societat, constituint-se el 19 de febrer d’aquell any la nova entitat amb el nom de Societat Cultural i Recreativa Lira Roquetense, amb la voluntat de servei a la cultura a la nostra ciutat.

A partir d’aquella data l’activitat es va centrar en sessions de cinema, representacions teatrals i grup de danses folklòriques, a part d’ésser un important punt de trobada de tots els socis a la seu social de l’entitat.
El 1979 es formà una nova banda de música i un any després es va complimentar amb la inauguració de l’Escola de Música, seccions que es mantenen actualment i que agrupen uns setanta músics i alumnes.
Altres seccions de la societat son:

  • Grup de Teatre de La Lira, amb una vintena d’actors
  • Ball de Saló
  • Cineclub, amb programacions estables al llarg de l’any
  • Colla de Grallers

Actualment, La Lira té 240 socis.
La seu social està al carrer Sant Josep núm. 10 i disposa de locals amb bar i sala d’actes a la planta baixa de l’edifici (reformats totalment al 1994), que es cedeix a les entitats i particulars que ho sol·liciten. A la primera planta hi ha la sala d’exposicions i aules per l’escola de música que han estat recentment reformades.

L’any 2007 La Lira va celebrar el seu 1r centenari, amb un seguit d’activitats que realitzarem fins al juny del 2008, i amb la satisfacció d’haver estat motor de l’activitat cultural durant els últims cent anys a la nostra ciutat.

Comments are closed.