La Societat Obrera, Instructiva i de Socors Mutus, Lira Roquetense es va fundar el 24 de juny de 1907. La seva finalitat principal era l’ajut social entre els socis. Des del primer moment va ser una societat apolítica i aconfessional.
Les primeres activitats que es van dur a terme a La Lira no eren de caràcter artístic, sinó esportiu. Es té constància de formació d’equips de ciclisme i de futbol durant els primers anys d’existència.
Amb el temps es van incorporar activitats culturals, entre elles la banda de música, dirigida per José Maria Arasa. Cap al 1921 ja tenia molt prestigi, i el 1923 va quedar en lloc destacat al Certamen de Bandes de Música de Tarragona. També es va formar un grup de teatre, el Grup Escènic de La Lira.
Del 1936 al 1967 La Lira va ser clausurada per ordre governativa, i es van haver de suspendre les seves activitats. Però al 1967 es va reobrir i es va constituir la nova entitat amb el nom de Societat Cultural i Recreativa Lira Roquetense, amb la voluntat de servir de cultura la ciutat de Roquetes.
A partir d’aquesta data l’entitat va tornar a ser un important punt de reunió, i les seves activitats es van centrar en sessions de cinema, representacions teatrals, i grup de danses folklòriques.
1968 La Lira va participar en el moviment retrobador de la cultura catalana, i va ser a les seves oficines on es va gestar la fundació d’Òmnium Cultural a l’Ebre, convertint-se en el Congrés de Cultura Catalana. També va ser el primer lloc de l’Ebre on es van impartir classes de gramàtica catalana.
El 1979 es va formar una nova Banda de Música, i un any després es va complementar amb la inauguració de l’Escola de Música. Aquestes seccions es mantenen actualment i agrupen un centenar de músics i alumnes.
El 1998 es va formar el grup de Grallers de la Lira de Roquetes amb l’objectiu d’acompanyar musicalment totes les sortides dels Gegants de Roquetes. Durant els anys, han anat obtenint identitat pròpia i han participat en multitud d’actes a les Terres de l’Ebre, principalment a les trobades de grallers i dolçainers que es realitzen en moltes poblacions, però també en altres tipus de manifestacions culturals.
El canvi al nou segle va arribar amb una greu crisi institucional a la Lira, que va acabar amb un canvi de director a la banda i a l’escola de música. Aquestes dos seccions, òbviament, se’n van veure directament ressentides, el nombre de músics de la banda es va reduir a menys de la meitat. L’any 2002 Sergi Costes es va posar al capdavant de la Banda de Música, segurament en el pitjor moment que podia viure l’entitat des de la seva reobertura. Es va decidir aquell any també que l’escola i la banda anirien liderades per diferents professionals, tot i que contínuament lligades. Es va aconseguir pujar el nivell de la banda en quant a quantitat i qualitat.
L’any 2007 es va celebrar el primer centenari de La Lira. Es van realitzar un seguit d’activitats que van durar fins el juny del 2008, juntament amb l’Escola i l’Institut de Roquetes. Com l’enregistrament d’un CD, o el concert realitzat a l’Auditori de Barcelona.